Z jakiej mąki jakie pieczywo?

Do powszechnie znanych rodzajów pieczywa zalicza się to z mąki pszennej, ale także razowej oraz orkiszowej i żytniej. Czym się odznaczają tego rodzaju mąki i na czym bazują? O tym wszystkim dowiesz się z dalszych fragmentów, do lektury których serdecznie zachęcamy wszystkich zainteresowanych.
Mąka pszenna w szczególności wiąże się z bogactwem rozmaitych rodzajów składników mineralnych takich jak wapń, cynk, magnez, fosfor, żelazo. Jest w niej także tłuszcz, w tym ten tak zwany zdrowy tłuszcz. Mąka z jakiej robione są pszenne wypieki zawiera w sobie duże ilości skrobi, ale również i jest bogata w gluten. Niemniej jednak, jeżeli nasz organizm nie jest na niego uczulony, nie musimy rezygnować z wypieku tego typu. Warto także wspomnieć o oczyszczonej pszenicy, która znajduje się w dobrej jakości produktach pszennych. W konsekwencji tego nie ma kłopotu z wyrobem produktów spożywczych, jakie regulują prace jelit, a także normują stężenie cukru we krwi.

Co więcej, poprzez właśnie obecność dużej ilości glutenu i skrobi wyżej wymienionych, mąka pszenna i wyroby z niej robione stanowią świetny motor napędzający jelita do intensywnej pracy. Jest to sposobność zwiększenia przemiany materii a także normowania poziomu cukru we krwi. Nie zapominajmy również o tym, że poprzez pęcznienie w żołądku, zwiększa się uczucie sytości. Organizm w głównej mierze nie odczuwa głodu aż tak bardzo jak po zjedzeniu czegokolwiek innego. Ciekawą alternatywa wobec mąki pszennej okazuje się także mąka orkiszowa. Bazuje ona zwłaszcza na wysokiej zawartości wartościowych składników takich jak witaminy i minerały, w tym sporo w takiej mące witamin z grupy B. Jest tam też duża ilość żelaza i magnezu, mangan i miedź. Wszystkie one są niezwykle cenne dla naszego organizmu.
Autor: