Rodzaje rogali

Wchodząc do cukierni czy piekarni, możemy natrafić na szereg różnorodnych typów rogali, bowiem ten rodzaj pieczywa stanowi zdecydowany numer jeden w dziedzinie wypieków rozmaitego rodzaju. W szczególności warto wspomnieć o takich wariantach jak cornetto oraz croissanty, które zaliczane sa do francuskich i włoskich wypieków klasycznych dla tych regionów.
Cornetto jest to pieczywo, jakie robi się z ciasta francuskiego. Wywodzi się ono natomiast z obszaru włoskiego. Na terenie słonecznej Italii wszyscy doskonale wiedzą, czym jest cornetto i chętnie się nim zajadają. Jest to pusty rogalik, ale tez może wystąpić w formie z nadzieniem. W szczególności jest tam sporo czekolady, dużo miodu, ale i niekiedy dżemy i konfitury.

Do tego, nie zapominajmy również o śmietanie a także o możliwych wariantach cornetto w wersjach na pikantnie – z salami czy też z serem. We Włoszech rogalika cornetto jada się na śniadanie wraz z filiżanką cappuccino.
Poza cornetto bardzo charakterystycznym rodzajem rogali na słodko okazują się także rogaliki croissant, które robione są z ciasta francuskiego i mają kształt rogalika maślanego, nie mają one z reguły nadzienia i w takiej postaci są podawane na typowe francuskie śniadanie. Pierwsze rarytasy tego rodzaju pojawiły się w roku 1839, a w szczególności zrodziły się one w Paryżu. Prawdopodobnie croissanty są powiązane z Wiedeńczykiem, to jest Augustem Zanga, który stworzył popularną paryską piekarnię przy rue de Richelieu. Rogale w tej odsłonie są robione na rozmaite sposoby i coraz częściej można je nabywać wraz z nadzieniem.
Autor: