Komiśniak

Terminem komiśniak określa się chleb komisowy, czy też istnieje wobec niego synonimiczne określenie komiśny. Z języka niemieckiego wywodzi się także termin kommissbrot, który określa standardowy chleb razowy o ciemnym zabarwieniu, robiony z wykorzystaniem naturalnych swym pochodzeniem składników. Jakich? O tym napiszemy w dalszych częściach. Zachęcamy do poczytania wszystkich zainteresowanych.
Komiśniak jest to chleb razowy, który robi się z zastosowaniem mieszanki klasycznych na niego składników takich jak mix mąki żytniej oraz szereg dodatków typu zakwasy wpływające na sztywną, a le i zarazem delikatną skórkę. Zawsze prawdziwy komiśniak ma typową prostopadłościenną formę, bowiem obowiązkowo pieczony jest w takich foremkach. Warto dodać również, że ich skorupka okazuje się bardzo chrupka w smaku.

Nie zapominajmy też o zalecie komiśniaka jaką jest długotrwałość jego przechowywania. Możemy go przez dłuższy czas przechowywać i nadal będzie się nadawał do spożycia. Warto zwrócić uwagę na ciekawą historii komiśniaka, który pojawił się w krajach niemieckich prawdopodobnie już w szesnastym stuleciu. Świadczy o tym fakcie to, iż z tego właśnie okresu pochodzi owe pojęcie. Komissbrot jest typowe dla jednostek wojskowych, ponieważ to tam właśnie pieczono te rodzaje pieczywa dla wojska i jego potrzeb. Ogólnie rzecz biorąc, w połowie osiemnastego stulecia pojawił się też termin komisarek, który także stosowano jako swego rodzaju zamiennik komissbrotta. W dziewiętnastym wieku z kolei zaczął obowiązywać termin komiśniak.
Autor: