Historia brioche

Brioche stanowi jedno z najbardziej charakterystycznych rodzajów wypieków we Francji, ale nie tylko. Od wielu lat ten rodzaj pieczywa zdobył uznanie bardzo szerokiego wachlarzu wielorakich innych narodów, którzy uwielbiają typowe dla Francuzów brioszki. Są one co ciekawe uniwersalnym wypiekiem, jaki jest powszechnie znany począwszy od piętnastego stulecia!
Już w piętnastym wieku brioszki były popularne na dworach paryskich. Nazwa brioche, bo tak w zasadzie fachowo nazywa się ten rodzaj wypieku w języku francuskim, pochodzi od nazewnictwa broyer, co w dosłownym rozumieniu jest tłumaczone jako tłuc, kruszyć oraz rozdrabniać. Powód takiego właśnie nazewnictwa? Zwłaszcza fakt, że ciasto jest tu mocno zagniatane, a nawet czeka się ażeby potrójnie wyrosło. Brioche prawdopodobnie wywodzi się z rejonu dawnej Normandii, gdzie pojawiło się pierwszy raz jeszcze w czasach okresu średniowiecznego.

W Normandii ogólnie rzecz biorąc od stuleci wyrabia się niepowtarzalne w swym smaku masło, a z niego robi się z kolei brioche. Jest to bardzo wysokiej jakości wypiek, jaki od samego swego początku występował w dwóch standardowych typach, albo jako ciasto na słodko, typowe ciasto drożdżowe, albo jako klasyczny bochenek puszystego chleba. Warto także wspomnieć, że z Normandii opisywany rodzaj wypieku dotarł w niesamowicie krótkim czasie do Paryża i tam pojawił się w stuleciu siedemnastym. Brioszkami Francuzi chwalili się od zawsze w swych znamienitych książkach kucharskich, na przykład w wielkiej księdze kulinarnej znamienity gastronom Francois Marina Suite des dons de Comus.
Autor: