Chleb razowy

Kiedy decydujesz się na rodzaj pieczywa, na pewno powinieneś zwrócić uwagę na to, nie tylko jaka jest jego cena, czy też co konkretnie Ci smakuje, co również na to, z jakiego typu składników dane pieczywo zostało zrobione. W szczególności warto zwrócić uwagę na jakościowo bardzo dobre wypieki jakimi są chleby razowe innymi słowy określane mianem razowca czy też chleba z pełnego ziarna. Czym się charakteryzuje ten rodzaj pieczywa?
Przede wszystkim jest to taki chleb, który jest tworzony z wykorzystaniem kilku rodzajów mąki. Popularne są na przykład mąka żytnia, ale też razowa mieszana, czy też klasyczna mąka pszenna. W przypadku wyżej wspomnianej mąki mieszanej razowej, warto dodać, że jest to często produkt stworzony poprzez jednorazowe zmielenie ziarna. Jest to grube mielenie, dlatego nazewnictwo razowy, bowiem jeden raz mielony.

W konsekwencji tego takie pieczywo posiada szereg dodatków, poprzez co rozumie się otręby czy grudki z resztek pozostawionych na skutek jednego zaledwie przemiału mąki. Jest to bardzo dobre dla osób, które chcą mieć prawdziwą szczotkę na jelita i zwiększyć tempo przemiany materii oraz perystaltykę jelit. Mąka razowa, a tym samym i razowe pieczywo cechują się dużo ciemniejszym zabarwieniem niż klasyczna pszenna. W chlebie razowym występuje duża ilość błonnika, dlatego wypełnia on żołądek bardziej, dłużej zalegając w układzie pokarmowym, w konsekwencji tego nie czujemy tak szybko uczucia głodu, a także jesteśmy bardziej nasyceni. W chlebie razowym jest bogactwo wielorakich składników mineralnych, dlatego ten tak zwany ciemny chleb o wiele bardziej zaleca się spożywać niż zwyczajny chleb biały, jaki uchodzi za tak zwane pieczywo pytlowe.
Autor: