Kiedy decydujesz się na rodzaj pieczywa, na pewno powinieneś zwrócić uwagę na to, nie tylko jaka jest jego cena, czy też co konkretnie Ci smakuje, co również na to, z jakiego typu składnikówsposoby na znużenie dane pieczywo zostało zrobione. W szczególności warto zwrócić uwagę na jakościowo bardzo dobre wypieki jakimi są chleby razowe innymi słowy określane mianem razowca czy też chleba z pełnego ziarna. Czym się charakteryzuje ten rodzaj pieczywa?
Przede wszystkim jest to taki chleb, który jest tworzony z wykorzystaniem kilku rodzajów mąki. Popularne są na przykład mąka żytnia, ale też razowa mieszana, czy też klasyczna mąka pszenna. W przypadku wyżej wspomnianej mąki mieszanej razowej, warto dodać, że jest to często produkt stworzony poprzez jednorazowe zmielenie ziarna. Jest to grube mielenie, dlatego nazewnictwo razowy, bowiem jeden raz mielony.
W konsekwencji tego takie pieczywo posiada szereg dodatków, poprzez co rozumie się otręby czy grudki z resztek pozostawionych na skutek jednego zaledwie przemiału mąki. Jest to bardzo dobre dla osób, które chcą mieć prawdziwą szczotkę na jelita i zwiększyć tempo przemiany materii oraz perystaltykę jelit. Mąka razowa, a tym samym i razowe pieczywo cechują się dużo ciemniejszym zabarwieniem niż klasyczna pszenna. W chlebie razowym występuje duża ilość błonnika, dlatego wypełnia on żołądek bardziej, dłużej zalegając w układzie pokarmowym, w konsekwencji tego nie czujemy tak szybko uczucia głodu, a także jesteśmy bardziej nasyceni. Wtelefonia komórkowa Gdańsk chlebie razowym jest bogactwo wielorakich składników mineralnych, dlatego ten tak zwany ciemny chleb o wiele bardziej zaleca się spożywać niż zwyczajny chleb biały, jaki uchodzi za tak zwane pieczywo pytlowe.
Autor: Produkcja cnc Łódź