Bułki – najpowszechniejsze typy

Na rynku wypieków piekarniczych znajduje się cała masa rozmaitych rodzajów bułek, które obok klasycznego bochenka chleba stanowią chyba najbardziej powszechny rodzaj pieczywa. Warto zwrócić uwagę między innymi na takie odmiany jak bułka paryska czyli inaczej bułka francuska. Czym się ona odznacza?
Na pewno jest to rodzaj pieczywa, który posiada długość mniej więcej trzydziestu centymetrów. To cieniutka bułka pszenna, jaka przypomina swoją formą bochenek chleba, tylko jest nieco węższa. Warto dodać, że w skład przepisu na bułkę paryską wchodzą takie składniki podstawowe jak sól, cukier, drożdże piekarnicze, olej, woda, mleko oraz mąka pszenna. W kontekście przemysłowego pieczenia bułek paryskich najczęściej wykorzystuje się serwatkę. Bułki w tym wydaniu cechują się wagą mieszczącą się w przedziale między trzysta pięćdziesiąt a pięćset gramów. Czasami na pierwszy rzut oka bułka paryska przypomina bagietkę, tym bardziej, że obie stanowią rodzaj typowego francuskiego pieczywa.

Niemniej jednak bułka paryska tym różni się od klasycznej francuskiej bagietki, że ta pierwsza jest o wiele cieńsza, a także i krótsza. Natomiast w przypadku bagietki jest ona miększa i bardziej mięsista. Obie są jednak podobne wizualnie, bowiem są podłużne. W zależności od tego, gdzie zamieszkujemy, z bułką paryską możemy spotkać się w różnorodnych postaciach jeśli chodzi o ich nazewnictwo. Na terenie Łodzi na bułkę w tej formie mówi się angielka, z kolei na obszarze Białegostoku oficjalna nazwa to baton.
Autor: