Rodzaje bułek

Istnieje bardzo szeroki wachlarz rozmaitych rodzajów wypieków, w tym pieczywa, które jest typowo polskie, ale nie wszyscy o tego typu produktach zbożowych w ogóle mają pojęcie. Jednym z przykładów takich wypieków są bułki zwane bocianimi łapami. Okazują się one bardzo charakterystyczne zwłaszcza z tego względu, że ich pieczenie i spożywanie wiąże się z obrzędem powitania wiosny. Jest to tradycyjny zwyczaj jaki odnosi się do pierwszego dnia wiosny. Niemniej jednak popularny on był zwłaszcza na terenie południowo-wschodniej Polski oraz w rejonie Kurpiów. Jest to tradycja ludowa, która wiąże się też z wkładaniem tychże bułeczek do gniazd. W ten sposób można było sobie zaskarbić u losu urodzaj. Identycznie w przypadku lepionych miniaturek tychże bocianich łap.

Warto stwierdzić, że bocianie łapy są typowe w czasach żniw, bo wtedy panie domu piekły je masowo, aby w ten sposób móc wpływać na większe zbiory. Wsadzano je w narzędzia rolnicze i maszyny w tym brony, kosy oraz pługi.
Podobnie ciekawie prezentuje się także brioszka, czyli brioche z języka francuskiego. Jest to rodzaj wypieków bazujący na lekko słodkim cieście drożdżowym. Tworzone jest z jaj oraz masła i stanowi symbol Francji. Wyróżnia się wiele różnorodnych odmian brioszek, biorąc pod uwagę ich rozmaitość formy oraz wielorakie składniki, na jakie warto jest zwrócić uwagę, kiedy decydujemy się na prawdziwie francuska brioszkę. Brioche jest to francuski wypiek śniadaniowy, który określany jest także francuskojęzycznym określeniem viennoiserie. Stanowi on pieczywo, które ma wielenocleg szczawnik różnych postaci – od bochenka, przez bułki i aż do spodów typowych jak do ciast. Brioche to wypiek serwowany zarówno na śniadanie, jak także świetnie sprawdzający się do kawy czy nawet z pitną czekoladą.
Autor: