Brioszki

Do popularnych rodzajów smakowitych wypieków piekarnianych zaliczyć trzeba przede wszystkim ciastka drożdżowe, które stanowią popularne brioszki, zwane z francuskiego brioche. Są to typowo francuskie bułeczki lekko maślane w swym posmaku, które robione są z ciasta drożdżowego i zaliczane u naszego sąsiada do najbardziej powszechnego rodzaju pieczywa. Warto zwrócić uwagę na to, że mają one uniwersalne przeznaczenie – od delikatnego dodatku do kawy czy herbaty, a nawet pitnej czekolady, przez spód do ciasta bo i w takiej postaci występują, jak także idealne na poranny posiłek mający pokrzepić i dodać energii. Warto zwrócić uwagę na to, że w Polsce w wielu rekomendowanych piekarniach także można znaleźć szeroki wachlarz różnorodnych maślanych brioche, które cechują się kilkoma typami. Występują one jako brioszki czyli malutkie bułeczki, ale też jako spody do ciasta oraz jako bochenki chleba. Robione są z mleka, z jajek oraz mają bardzo lekką, delikatną skórkę o złotym kolorze.

Brioche stanowi francuski wypiek numer jeden, a we Francji jest znany pod określeniem viennoiserie. Poza tym, jest to także w tych rejonach chleb tostowy, na którym podaje się foie gras. Brioche często jest bardzo czasochłonne do zrobienia, ponieważ trzeba czekać aż ciasto wyrośnie dwa albo trzy razy. Do najważniejszych i stałych składników na brioche zaliczyć trzeba mąkę pszenną, jaja, cukier, masło, mleko, drożdże. Są one w proporcji masła do mąki wynoszącej jeden do dwa. Jeżeli mowa o słodkim brioche to są one często podawane z budyniem, owocami oraz bitą śmietaną.
Autor: