Semla

Semla to określenie dla ciastka, jakie robione jest z niczego innego jak zwykła bułka pszenna. Jak to możliwe? Jest to wypiek mający zawsze w środku charakterystyczne słodkawe nadzienie. W szczególności semlę jada się na terenie Szwecji, gdzie uchodzi za zdecydowany numer jeden w dziedzinie tamtejszych wypieków, ale i jest traktowana jako słodki przysmak. Tego rodzaju pysznością zastępuje się nasze klasyczne, polskie desery, a w szczególności szwedzka semla jest formą zastępczą za nasze tradycyjne pączki.
Semla jest jedzona w Szwecji w tłusty wtorek, a więc ich odpowiednik tłustego czwartku, mający podkreślać zakończenie się dnia karnawału. Po szwedzku na semlę mówi się fettisdag. Określenie semla wzięło się natomiast także z języka szwedzkiego, ale wiązało się z zupełnie czymś innym. Przede wszystkim tyczyło się to określenia łacińskiego semila, odnoszącego się do drobniutkiej mąki. Kiedyś tym słowem, to jest terminem semla w Szwecji nazywane były zwykłe bułki żytnie, albo pszenne.

Semla jedzona jest nie tylko w Szwecji, ale również na obszarze całego kontynentu europejskiego w rejonie Szwecji. W szczególności dobrze znają ten wypiek Niemcy oraz Holendrzy. Jest to też charakterystyczny typ pieczywa czy ciasta jak kto woli w Finlandii. Tradycyjna semla jest podawana z reguły na wielkim głębokim talerzu, ponieważ nie jada się jej samoistnie, co z wykorzystaniem dodatków w postaci gorącego mleka czy tez laski cynamonu lub z dodatkiem wanilii. Semla jest czasem podawana też jak zwyczajne ciastko i serwowana na talerzyku deserowym.
Autor: