Semla – historia

Czy kiedykolwiek słyszałeś o wypieku piekarniczym jakim jest semla? Czy ta nazwa wydaje Ci się brzmieć znajomo? Jeżeli nie, to sprawdź, czym jest semla w naszym poradniku.
Semla to określenie stosowane dla pieczywa typowego dla Szwecji. Jest to charakterystyczny rodzaj bułki, jaka spożywana jest jako dodatek do mleka, a w zasadzie w nim jest moczona i w ten sposób spożywana. Pieczywo tego rodzaju stanowi formę przekąski lunchowej, pożywnego śniadania, ale także deseru. Pierwszy raz o semli wspomniano nie tyle na obszarze Szwecji chociaż jest to najbardziej rozpowszechniony wypiek właśnie tam, co także na terenie starożytnego Rzymu już stulecia temu. Dopiero po kilku wiekach pieczywo to zostało przeniesione z Rzymu do Germanii. W dawnym średniowiecznym kraju niemieckim na określenie semla używało się starołacińskiego pojęcia semala od którego etymologicznie wzięło się pojęcie semla.

W Szwecji pojęcie semla pojawiło się prawdopodobnie w drugiej połowie szesnastego stulecia. Do tego kraju sprowadziła ten rodzaj wypieku Katarzyna saska czyli małżonka króla Gustawa Wazy. Była ona Niemką, która nie lubiła tego, co było szwedzkie i sprowadziła swój własny rodzaj preferowanego przez nią pieczywa i była nią właśnie semla. Miłośnikiem semli okazał się z czasem także i król Adolf Fryderyk. Jadał on ten wypiek zawsze gdy wypadał w Szwecji tłusty wtorek czyli nasz tłusty czwartek. Pierwszy raz wprowadził on tradycję jedzenia w tę okoliczność semli w roku 1771. Warto także wspomnieć o tym, że semlę jadano chętnie w okresie pierwszej wojny światowej, bowiem łatwo było ja uzyskać nawet w warunkach domowych.
Autor: