Rodzaje mąki a pieczywo

Podstawą odmian chleba i pieczywa w ogóle jest właściwy dobór mąki. Wyszczególnia się dzisiaj bardzo szeroki wachlarz rozmaitych typów mąk, z czego na szczególną uwagę zasługują między innymi mąka orkiszowa, pszenna oraz żytnia, bowiem te trzy rodzaje są zdecydowanie najbardziej charakterystyczne w naszym kraju i najczęściej wybierane. Poniżej krótki opis każdej z nich.
Termin mąka pszenna odnosi się do rodzaju mąki, która obfituje w skrobię oraz posiada w sobie sporo glutenu, dlatego też jest tak duży nacisk kładziony na to, aby z wszelakich wypieków i wyrobów mącznych z mąki pszennej rezygnowali ci, którzy mają kłopot z trawieniem glutenu. Jeżeli jednak do takowej grupy osób nie należysz, obowiązkowo powinieneś wzbogacić swoją codzienną dietę w urozmaicone pieczywo, nie skreślając przy tym mąki pszennej. W tej mące chodzi zwłaszcza o to, że jest tam sporo glutenu i skrobi, co jednakże wiąże się z szeregiem również pozytywnych składników, do jakich zalicza się bogactwo magnezu, cynku, wapnia, fosforu oraz żelaza. Jest tam też sporo tłuszczu oraz jeszcze więcej oczyszczonej pszenicy, jaka posiada w sobie mnóstwo błonnika. W konsekwencji tego, zjedzenie pieczywa z mąki pszennej zwiększa tempo przemiany materii i poprawia perystaltykę jelit.

Dodatkowo, jest to bardzo dobra alternatywa dla osób, które nie przepadają za specyficznymi w smaku innymi wariantami mąki.
Mąka, która także zasługuje na szerokie rozpowszechnienie to mąka orkiszowa. Jest to alternatywa dla wszystkich, którzy decydują się na zdrowsze żywienie niż z wykorzystaniem mąki pszennej klasycznej. Jest ona także glutenowa, ale ma w sobie dużo więcej witaminy B. Do tego nie brak w niej manganu, żelaza oraz miedzi. Posiada w sobie łatwo rozpuszczający się błonnik, który przenika do układu pokarmowego. Co więcej, jest doskonałym rozwiązaniem dla każdego, kto decyduje się na wypieki chleba samodzielnie.
Autor: