Pumpernikiel

Śmieszne określenie z niemieckiego języka jakim jest nazwa pumpernikiel odnosi się do charakterystycznego rodzaju wypieku piekarniczego, jaki od stuleci dominuje na rynku światowego pieczywa. Ojczyzną klasycznego pumperniklu, lekko gorzkawego i goryczkowego w swym posmaku okazują się Niemcy. Niemniej jednak warto dodać, że ten rodzaj pieczywa stał się silnie rozpowszechniony na rozległą skalę, stanowiąc jedną z najbardziej charakterystycznych form nie tylko niemieckiego wypieku śniadaniowego. Czym odznacza się standardowy pumpernikiel? Sprawdź poniżej.
Jako pumpernikiel rozumie się razowe ciemne pieczywo, jakiego forma przepisowa opiera się zwłaszcza na zastosowaniu mąki żytniej. Jest to mąka gruboziarnista, która pochodzi z zaledwie jednego zmielenia ziaren, dlatego śmiało można uznać opisywany tu pumpernikiel za chleb razowy.

Jego specyficzną cechą jest fakt zabarwienia bardzo mocno przyciemnionego. Dodatkowo nie zapominajmy też o tym, że pumpernikiel opiera się na wykorzystaniu takich dodatków jak ekstrakt z jabłek, słód, czy też słodzik naturalnego pochodzenia jakim jest melasa czy nawet wysokiej jakości miód. Chleb w postaci pumperniklu cechuje się ciemnym, brunatnym zabarwieniem. Jest on nierzadko wręcz czarny w swym odcieniu, na pewno gdy mowa nie o tanich podróbkach a o prawdziwym, oryginalnym pumperniklu. Nie zapominajmy, że aby stworzyć tak ciemny okaz razowego chleba, konieczne jest jego pieczenie w stricte określonej temperaturze, a mianowicie mieszczącej się w granicach między sto dwadzieścia a sto pięćdziesiąt stopni Celsjusza. Co warte podkreślenia, pumpernikiel jest także wypiekany przez aż szesnaście godzin! Nie powinno zatem dziwić, patrząc na czasochłonność tego wypieku i jego przygotowania, że to nieco droższa odmiana chleba razowego.
Autor: