Chleb razowy koprzywieński

Czy znany jest Ci ten rodzaj chleba? Jest to odmiana razowego pieczywa bazująca na regionalnym wypieku, który typowy jest dla powiatu szczecineckiego. Chleb w tym wydaniu pieczony jest dla gminy Barwice. Piekarski wypiek w takiej postaci powszechnie znany jest nieprzerwanie od roku 2008, kiedy to wpisany został oficjalnie na polską listę tradycyjnych wypieków i to nie tyle regionalnych, co ogólnie polskich. Historia tego chleba wiąże się natomiast nie tyle z okresem minionych dziesięciu lat, wówczas wypiek stawał się coraz bardziej rozpowszechniony, natomiast jego pierwsze 'wydania' dominowały w okresie po drugiej wojnie światowej.
Skąd takie nazewnictwo? Przede wszystkim wynika to z faktu, że chleb koprzywieński zrodził się w miejscowości Koprzywnie, gdzie zamieszkiwali sąsiedzi Rzeczypospolitej od strony wschodniej. To oni wpadli na taki a nie inny pomysł pieczenia chleba. Był on robiony z wykorzystaniem receptur dawnych gospodyń domowych.

Jego cechą typową jest natomiast fakt, iż pieczywo to zrodziło się w latach sześćdziesiątych dwudziestego wieku. Było ono wypiekane zwłaszcza z wykorzystaniem dawnej, uniwersalnej oraz ujednoliconej receptury. Dodatkowo, starsze panie, które zwłaszcza trudniły się pieczeniem chleba razowego tego typu, używały rozmaitych surowców naturalnego pochodzenia, na bazie których decydowały się na tworzenie wypieku tu omawianego. Chodziło na przykładem o naturalne zakwasy, czy też o właściwe mieszanki drewna i jego poszczególnych gatunków, z jakich korzystano do palenia w piecach, by uzyskać taki a nie inny koloryt chleba koprzywienskiego. Był on zatem niepowtarzalny, a proces jego przygotowania wydawał się bardziej czasochłonny niż to by się mogło wydawać.
Autor: